Wind in de zeilen ligt voor anker met Schagens Harmonie, Shantykoor t Scheepstuygh

Balletschool Schagen en Fotoclub Schagen

“ We maken graag cross-overs”, aldus Esther Hoek, dirigente van Schagens Harmonie. “Het voorjaarsconcert is opnieuw een muziekuitvoering waarin we laten zien wat Schagen in huis heeft.” Een statement uit de mond van de voorzitter van de harmonie, Paul Kremer.

’t Scheepstuygh is als shantikoor een begrip, maar een concert samen met Schagens Harmonie, Balletschool Schagen en Fotoclub Schagen, dat is nog niet vertoond. Sacha Henstra van Schagens Harmonie: ,,En dat is nu juist zo leuk, zo inspirerend.” Arie Tamis van ‘t Scheepstuygh kijkt guitig over zijn bril en voegt er aan toe: ,,Deze samenwerking is een sprong in het diepe, maar eh… 11 april meren we aan in het Regius College.” Henk Katuin, Joke Ligthart, Marion Verwindt en Claudia Wanders mobiliseren de enthousiaste leden van de fotoclub en Karen Alting bedenkt de choreografie van de dansers.

Al eerder is ervaring opgedaan met het gebruik van een dragende verhaallijn (bijvoorbeeld vorig jaar met De voddenman van Teheran), waarin muziekstukken extra kleur krijgen. Johan Mak is benaderd om het script te schrijven. Het verhaal spreekt het gevoel aan, de fotoclub gaat de ogen bedienen, dynamiek komt van dans en afwisseling in muzikale bijdragen.

‘Wind in de zeilen’ is de naam van de geplande totaalbeleving. Het begint allemaal in 1882, in Liverpool, met een baby die te vondeling is gelegd. Het klotsen van de golven is te horen, want het kind ligt op de kade van de rivier de Mersey…

Er wordt flink geoefend door het 40-koppige mannenkoor onder leiding van de heer Van der Belt en een groep balletdanseressen en hun lerares Karen Alting. De harmonie blaast zich warm tijdens de repetities onder leiding van Esther Hoek en ook het opleidingsorkest blaast de zeilen spreekwoordelijk bol terwijl leden van de Fotoclub hun camera’s in de aanslag hebben.

‘Wind in de zeilen’, een muzikaal verhaal van Johan Mak over het leven van B. Bay. Zaterdag 11 april 2015, Regius College, ingang Zuiderweg, aanvang 19:30 uur, zaal open 19:00 uur. Toegang € 10,-, donateurs € 8,-, kinderen t/m 12 jaar € 5,-. Kaarten aan de zaal verkrijgbaar.

Foto: Marc Moussault