Voorjaarsconcert Oratorium vereniging Stem en Snaren

Oratoriumvereniging  ‘Stem en Snaren’, verzorgt zaterdag 18 april 2015 haar traditionele voorjaarsconcert in de Zuiderkerk te Enkhuizen, aanvang 20:00 uur.
 
Op het programma staan de Messe Solennelle, van Ch. Gounod.
In het Nederlands ook wel Sint-Ceciliamis of Ceciliamis genoemd.
Het is opgedragen aan de heilige Cecilia, de beschermheilige van de kerkmuziek.
De Cecilia mis is het bekendste werk van Charles Gounod op het vlak van de kerkmuziek.  Ze valt tussen zijn overige missen op door de uitgesproken rijke orkestbegeleiding, waar de meeste andere missen van Gounod naast de zangers hoogstens een orgel vereisen.
Gounod componeerde deze mis in 1855,- hij was toen 37 jaar oud- en werd voor de eerste keer uitgevoerd op 22 november van dat jaar, de naamdag van de heilige Cecilia. Nog tijdens het leven van Gounod verschenen talrijke uitgaven en bewerkingen van de mis, wat zeker een aanwijzing is voor de grote populariteit van het werk. De tekst is afgeleid van Psalm 55.
 
 
Magnificat van John Rutter.
De lofzang van Maria, het Magnificat werd al vaak op muziek gezet , maar nog nooit zo vrolijk en feestelijk als John Rutter dat heeft gedaan. Het is een dynamisch en energiek stuk met een tintje Spaans, Gregoriaans en jazz. De sfeer is blij, bijna uitgelaten in dit zevendelige werk.
John Rutter ( Londen, 24 september 1945) ging samen met de latere componist John Tavener naar de 
Highgate school. Daarna studeerde hij muziek aan Clare College Cambridge. Hij dirigeerde daar van 1975 tot 1979 het College Choir en was in die functie ook organist.
In 1981 richtte hij de Cambridge Singers op, dat hij spoedig tot één van de beste kamerkoren maakte.
Rutter is verder bekend als componist van onder meer Carols.
 
De sopraan Diana Verdoodt en de bas Hans de Vries verlenen hun medewerking aan dit concert. Op moment van schrijven is de naam van de tenor nog niet bekend.
De orkestbegeleiding wordt verzorgd door Philharmonia Amsterdam. De algehele  leiding is in handen van dirigent Marcel Joosen.
De entreeprijs aan de kerk is € 27,50, in de voorverkoop € 25, tot 18 jaar. € 20-, kinderen tot 12 jaar gratis entree.
Kaarten zijn verkrijgbaar bij de koorleden en bij De Wit Muziekhandel en Boekhandel Smit  in Enkhuizen, Bruna Streekhof in Bovenkarspel, mevrouw Z. Nijdam-Tuinder (0228-591503) Andijk en in Wervershoof bij mevrouw I.Lucassen-Weijland (0228 582194) en via de website:www.stemensnaren.nl