Noordhollands Kamerorkest, een verrassende nieuwkomer

Noordhollands Kamerorkest, een verrassende nieuwkomer

 

Sinds september van dit jaar is West-Friesland een orkest rijker, het Noordhollands Kamerorkest onder leiding van Stephan Pas. Op 7 februari 2015 geeft het orkest zijn eerste concert in de Oosterkerk in Hoorn.

Het kamerorkest heeft een bijzondere samenstelling. Alle partijen, zowel van de strijkers als van de blazers zijn enkelvoudig bezet. Zo is ieder orkestlid ook solist. De musici zijn allemaal gevorderde amateurs. Het kamerorkest specialiseert zich in muziek van rond 1900, een tijd waarin zich veel nieuwe ontwikkelingen aandienden in de wetenschap, de techniek en de cultuur. De vernieuwende muziek uit die boeiende periode combineert het orkest op een prikkelende manier met het oudere, gevestigde repertoire. Dat leidt tot verrassende  programma’s en concerten met een bijzondere meerwaarde.

 

Het programma voor het concert van 7 februari 2015 illustreert hoe het orkest zich wil presenteren.

Met werken van Mahler, Schubert, Busoni en Schönberg laat het horen hoe muziekstukken van begin 19de eeuw en van honderd jaar later alles met elkaar te maken hebben. De componist Mahler was voor veel jonge componisten hèt grote voorbeeld. Mahler zelf vond zijn inspiratie voor een belangrijk deel bij Franz Schubert. Als pleitbezorger van de moderne muziek gaf Mahler geld aan noodlijdende componisten (waaronder Schönberg), kocht hun partituren en voerde regelmatig hun muziek uit. Schönberg zette na Mahler’s dood de vernieuwing van de muziek  voort.

 

Het Noordhollands Kamerorkest wil naast zijn eigen concerten ook ondersteuning verlenen aan koren en operetteverenigingen. Daarnaast gaat het orkest  workshops en masterclasses organiseren en zoekt daarbij samenwerking met conservatoria en muziekscholen.

Meer informatie vindt u op de website van het orkest: www.nhko.nl. Per mail is het orkest bereikbaar via de voorzitter van het Stichtingsbestuur: gerard.vlaanderen@nhko.nl  of de dirigent stephan.pas@nhko.nl.