Concert in russische sferen in oudkarspel

Het Hoorns Byzantijns Mannenkoor geeft deze maand een bijzonder concert in de Allemanskerk in Oudkarspel. Onder de inspirerende leiding van dirigent Grigori Sergei Sarolea heeft het koor met zijn Slavische muziek naam gemaakt. De mannen nemen al ruim 30 jaar een unieke plaats in tussen de Nederlandse koren die Byzantijnse muziek brengen.

Voor dit concert is een aantrekkelijke keuze gemaakt uit het grote repertoire van liturgische gezangen en profane Russische en Oekraïense volksliederen. Het liturgisch gedeelte van het programma is kenmerkend voor de verrassende keuzes die de dirigent soms maakt. Eenstemmig gezongen middeleeuwse gezangen, naast 17-eeuwse driestemmigheid en zettingen van componisten als Bortniansky. In het eerste deel van het programma staan de gezangen uit de Byzantijnse liturgie centraal.

Dit jaar besteedt Grigori Sarolea, de dirigent, speciale aandacht aan een kenmerkend onderdeel van de Byzantijnse eredienst, namelijk de “Prokimen”. De prokimen zijn de gezongen gebeden die priesters en diaken, die beantwoord worden door het koor.

Na de pauze komt het volkse repertoire aan bod waarin veel is terug te horen van het wel en wee van het strijdbare bestaan van de kozakken. De kozak kent grote hartstocht voor de strijd op het slagveld, zijn paard, de kroeg en zijn geliefde die wenend om zijn lot, achterblijft. Natuurlijk ontbreken bekende Russische liederen niet op het programma.

Redenen genoeg om zaterdagavond, 30 juni het concert van het Hoorns Byzantijns Mannenkoor bij te wonen. Laat u door ruim 30 mannenstemmen - a capella - in Russische sferen brengen en geniet!

Aanvang concert: 30 juni, 19.30 uur.

Plaats: Allemanskerk, Dorpsstraat 878, Oudkarspel

Entree:€ 15,-- Incl. pauzedrankje

Kaartverkoop: vooraf aan de kerk

Reserveren: 0229 – 245 298 of via hoornsbyzantijns@gmail.com Info:hoornsbyzantijnsmannenkoor.nl